Huib van de Stadt [213.14] in Goudkust (Ghana), September 1929 tot Maart 1931


     [Bronnen: Stichting Maritiem-Historische Databank en fotoalbum van Huib]

     Heenreis in september 1929, met de Amstelkerk, een in 1929 gebouwd vrachtschip met passagiers-accomodatie. Het was een stoomschip van de Holland West-Afrika Lijn met 3 dekken, 117 m lang en 2453 ton netto.

Amstelkerk
     Op de loopplank zien we Huib voorop, daarachter zijn zuster Miep, dan zijn moeder, Maartje van de Stadt - Schenk, en als laatste zijn verloofde Johanna Houtman.

Huib, Miep, moeder en Jo.

     De HWAL (Holland West-Afrika Lijn) was door de West Indische Compagnie (WIC) opgericht om handel te drijven tussen Holland en de Westkust van Afrika. Daarvoor waren een aantal handelsposten of factorijen gesticht van Dakar in Senegal tot Luanda en Lobito in Angola. In Goudkust waren 2 posten, één in het westen, in Takoradi, en een tweede bij de hoofdstad Accra. Van 1612 tot 1872 was Goudkust een Nederlandse kolonie, daarna ging het over in Engelse handen.
    De Engelsen groeven in ± 1920 een diepe haven in Takoradi, zodat er vrij grote schepen dicht bij de wal konden aanleggen om cacaobonen te laden. Die bonen werden in jute zakken door locale arbeiders via loopplanken aan boord gebracht.

HWAL Havens.
Deze foto's zijn genomen op de dag van de inscheping.

HWAL HWAL


kust foto 2      Van oorsprong was Takoradi een visserdorp, evenals het nabij gelegen Sekondi. De foto's die Huib van de kust nam in 1930 geven een beeld van de hutten waar de vissers toen nog in leefden.
     In 1640 hadden de Nederlanders al een fort gebouwd bij de haven: Fort Oranje. Het originele fort werd in 1694 geheel verwoest, maar werd later weer opgebouwd. In 1930 werd deze foto door Huib genomen. Fort Oranje

Kust 1 ruiter te paard


Brief uit Afrika
[Brief van Huib aan de moeder van zijn verloofde]                  Sekondi - Takoradi, 23 Nov. 1929.

Beste Mevrouw Houtman,

Woonkamer      Natuurlijk was Uw brief welkom en ik hoop er zelfs veel meer te krijgen van m'n aanstaande schoonmoeder. En het bekende schoonmoeder type zal ik in U vast wel niet zien; dat zou al heel ondankbaar tegenover U zijn. Daarvoor heeft U en Uw man mij veel te hartelijk ontvangen, toen ik daar zoo onverwacht de Ged. Gracht 52 [in Zaandam] kwam binnenstappen. Het was nog precies op tijd.
     Is Jo weer goed en doet zij weer haar best om te eten? Dat de huishoudschool niet erg beviel, hoorde ik al in haar verschillende brieven en de laatste brief bracht zelfs het nieuws, dat zij er van af ging. Ik hoop maar dat zij een andere afleiding zal vinden, welke ze prettig vindt en waarin zij belang stelt. Ik heb heel wat op m'n geweten, geloof ik! Hoe het zal zijn, als ik weer thuis kom denk ik nu al soms aan. Ik ben er wel verlangend naar, maar ik zal er maar niet te veel aan denken.
     Uit de brieven van thuis lees ik dat Jo veel bij ons thuis eet. Ook al mijn schuld, dat ze zooveel uit Ged. Gracht 52 weg loopt?
Slaapkamer      Wij maken het hier allen goed. Hier is het nu het warme seizoen en ik kan me bijna niet indenken, dat U in Holland allen bij de Kachel zit! De warmte en het klimaat vallen erg mee. Wanneer het op kantoor druk is, zijn wij 's avonds wel moe, maar wij krijgen toch ook weer voldoende rust buiten kantoortijd. Van het „beruchte” klimaat in West-Afrika blijft hier in de kustplaatsen weinig meer over.
     Mevrouw, U wordt nog eens bedankt voor Uw brief. Ik hoop, dat U mijn schrift leesbaar vindt. Meestal ben ik van plan van tevoren te schrijven, maar ook deze brief wordt weer op de laatste dag geschreven. Vanavond moet deze brief gepost worden en morgen gaat hij mee met de Engelsche mailboot.
     Wat heeft Uw familie toch goed aan ons gedacht! Bloemen en enkele andere dingen voor het „huishouden”! Jo schrijft er met enthousiasme over!
     Vele hartelijke groeten aan allen op Ged. Gracht 52 van Uw a.s. schoonzoon, Huib

auto huib auto jo
In Takoradi reed Huib graag in deze auto, waarschijnlijk een Ford A.      Jo reed in deze auto (waarschijnlijk een Ford A Tudor) voor haar rijexamen in Zaandam. Ze had rijles gekregen van de 4 broers van Huib en hoewel ze bij het examen nog tegen een paaltje aan reed, slaagde ze toch.

Brief uit Scheveningen
[Inmiddels is Jo van de huishoudschool afgegaan. Ze woont en werkt als hulp in de huishouding bij haar tante, Wijnanda (Zus) Bignell-Lensvelt, in Scheveningen. Hier volgt een brief aan haar moeder in Zaandam]

     ..... 't Werk valt mee. 's Ochtends sta ik om ± half acht op. Voor 't ontbijt moet dan de huiskamer gedaan worden. Na 't ontbijt worden eerst de slaapkamers gedaan. En dat is lang niet zooveel werk als bij ons want tante Zus maakt de bedden op en er zijn overal vaste waschtafels. Om de andere dag worden de kamers met de stofzuiger gedaan. Als de kamers dan klaar zijn, staat er op 't programma wasschen, poetsen, strijken etc. Ik zal nu maar niet alles zoo in finesses opnoemen......
     ..... ik heb nu 'n schat van 'n roode crepe georgette jurk met lange mouwen. Deux piece model, met geplooid rokje en met zwart afgezet. Hij zit of hij voor me gemaakt is. U zal wel denken alweer 'n roode jurk. Maar ik was zoo verrukt van deze. En ik had gedacht om nu mijn roode zijde aan Bets te geven als ze hem tenminste hebben wil.
Moeder, laat Bets die witte van mij toch maar niet aandoen. Ik zal hem hier nog wel eens noodig hebben. Wil U hem bij gelegenheid eens opsturen? .....
     ..... De jurk die ik van tante Marie [Marie Pander-Houtman woonde vlak bij de Viviënstraat] gekregen heb is bij de Bonneterie gekocht en kost , gaat U even 'n beetje stevig in U stoel zitten - fl 59 - . Op de uitverkoop nog wel. 't Is heel zware crepe georgette, dubbel genomen.....


     ..... Maandag kreeg ik 'n brief van Huib waarin hij schreef dat hij 'n paar dagen in bed gelegen had: hoofdpijn en 'n beetje koorts. Toen hij schreef was hij weer heelemaal beter. Maar ik vind 't toch vervelend. 't was natuurlijk malaria....


     De terugreis van Huib uit Takoradi in maart 1931, was met de Reggestroom, een in 1923 gebouwd vrachtschip met passagiers-accomodatie. Het was een stoomschip van de Holland West-Afrika Lijn met 2 dekken, 106 m lang en 2366 ton netto.

     Op de foto rechts passeert de Reggestroom de geopende Hembrug op het Noordzeekanaal bij Zaandam.

Reggestroom Hembrug


     Na terugkomst in Zaandam trouwden Huib van de Stadt en Johanna Houtman op 22 maart 1935 in Zaandam. Huib had nog regelmatig last van Malaria aanvallen, die met kinine werden onderdrukt. Met het verstrijken der jaren werden de aanvallen minder heftig.


|| Terug naar andere verhalen. ||

Dit verhaal toegevoegd: 2 okt 2021