Willem (Willy, of Willem 2) van de Stadt, 227.1 (19/6/1890 - 13/6/1959)

         [Bronnen: Tekst uit „Engel van de Stadt, zijn voor- en nageslacht.”
        Tekst van de oorkonde en de kopie van de prent via De Heer T. v/d Net uit Akersloot, 2011.]


oorkonde bij prent
      In latere jaren toonde Willem van de Stadt een grote liefhebberij voor de paardensport. Zijn paarden, die onder de naam „Hollands Kongsi” in het Oosten liepen, wisten op Java en in de Straits Settlements vele overwinningen te behalen. Ook gedurende de oorlogsjaren in Engeland beoefende Willem deze sport onder zijn eigen naam. Zijn bekendste paard in het Verenigd Koninkrijk was „Joan's Star”, dat te Ascot won en tweede geplaatst werd in de Cambridgeshire van 1945.

Paardenrace in Engeland


[ bron: Het volgende verhaal is van Willy's neef Jan Middelhoven, 227.d12, september 2008.]


      Oom Willy was voor ons een echte suikeroom als hij op bezoek kwam uit Engeland. Had altijd cadeautjes bij zich en postzegels, die ik toen spaarde! Toen ik circa 16 jaar oud was, nodigde hij mijn broer Wim en mij uit naar Londen te komen in 1955. Voor ons toen de eerste buitenlandse reis en dan nog wel zonder ouders. We bewaren daar de fijnste herinneringen aan. Overdag als hij aan het werk ging, gaf hij ons een heel programma om te bekijken in Londen en s'avonds wachtte hij ons dan weer in een of ander chique restaurant op en moesten we verslag doen van wat we gezien hadden.
      In '56 herhaalde hij dat en mochten we opnieuw een week komen logeren in zijn flat vlak bij Buckingham Palace. Het mooiste was, toen wij weer teruggingen, gaf hij ons een ingepakt cadeautje mee voor onze Engelse leraar. Toen we dat op een van de eerste schooldagen overhandigden aan Jaap de Vries, was deze zeer verbaasd. „Een cadeautje? Voor mij? Van jullie ome? ” Enfin, hij pakte het uit en wat zat er in: Een boekje, getiteld „How to teach English” .........! Oom Willy vond kennelijk, dat wij nog onvoldoende de Engelse taal machtig waren!

stempel

      Foto van het stempel met zilveren
      handvat dat Willy van de Stadt
      gebruikte.
     
[Foto genomen door Florian van de Stadt, 213.142.d21]


|| Terug naar andere verhalen. ||


Dit verhaal aangepast: 23 maart 2014.