<          Robert Theodoor (Rob) van de Stadt, [461.42] (16/4/1937)

               [Bron: Artikel van Rolf Stigter in De Windbrief, kwartaalblad van de Vereniging De Zaansche Molen, maart 2010]

    Rob van de Stadt verlegt belangstelling van molens naar schepen.

     De avontuurlijke Zaankanter Robert van de Stadt woont al sinds 1955 in AustraliŽ. Toch is hij Nederland niet vergeten en houdt hij regelmatig contact met ons land onder andere via De Windbrief. Zijn liefde voor molens ontstond al op zeer jeugdige leeftijd, toen zijn vader hem op 4- of 5-jarige leeftijd, samen met zijn broer, meenam vanuit hun woonplaats Zaandam naar Wormerveer. Zij kwamen langs een molen aan de Zaan, waar hij werd gefascineerd door het gestamp binnenin. De kinderen noemden die molen nadien de 'pang pang molen', maar het zal waarschijnlijk oliemolen De Koperslager zijn geweest. Rob is inmiddels 72 jaar en kan zich deze kennismaking nog levendig herinneren. Uit een e-mail die wij van hem ontvingen blijkt uit zijn eigen woorden hoe belangrijk de Zaanstreek en De Windbrief voor hem zijn:

"De Windbrief brengt altijd herinneringen terug uit mijn jeugd en van de tijd toen er toch nog molens werkzaam waren. Bijvoorbeeld houtzaagmolen De Gekroonde Poelenburg heb ik op een lagere school-excursie nog zien werken voordat hij naar de Zaanse Schans verplaatst werd. Er zijn ook dikwijls verhalen te lezen die voor mij de oude en mooie gedeeltes van de Zaanstreek weer in beeld brengen. Wat moet het toch prachtig geweest zijn toen er nog veel molens werkten en toen die nog niet waren vervangen door grote industrie gebouwen en terreinen. Het schilderij van impressionist schilder Claude Monet wat hij in 1871 schilderde vanaf de dam in Zaandam geeft een idee hoe rustig en schilderachtig de Zaanoever toen was in vergelijking met zeg een halve eeuw later. Als ik De Windbrief lees dan realiseer ik me altijd dat wanneer iemand nu eenmaal langs de oever van de Zaan geboren is dan blijft hij/zij altijd een Zaankanter. Eenmaal een Zaankanter, altijd een Zaankanter".


Schapen
Rob bezig met de restauratie van de Alma Doepel     Bij aankomst in AustraliŽ in 1955 ontmoette Rob zijn oom Gerrit, die al 5 jaar eerder met zijn gezin naar het land van de 'wide open spaces' en het avontuur was vertrokken. De reis aan boord van de Johan van Oldebarneveldt had 5 weken geduurd en na aankomst in Sydney was zijn eerste job hulpje op een farm, waar in 2 weken tijd 10.000 schapen geschoren moesten worden. Na deze ervaring bedacht Rob dat dit met zijn Mulo-opleiding niet zijn toekomst kon zijn en begon hij aan een avondstudie accountancy. Hij rondde die in 6 jaar af met enkele onderbrekingen, zoals een verblijf in Londen waar hij zijn vrouw ontmoette en trouwde. Hierna vervulde hij diverse functies in de hout-, papier-, lood/zink- en mijn-industrie. De laatste 13 jaar van zijn carriŤre, tot aan april 2005, werkte de geboren Zaandammer op een financiŽle post aan de Universiteit van Melbourne.

1:8 schaalmodel van een Couta Boat. Schepen
    Rob van de Stadt is altijd een fervent zeiler en liefhebber van schepen geweest. Sinds zijn pensionering in 2005 heeft hij ongeveer tweeduizend uur besteed aan de bouw op schaal 1:8 van een zogenaamde Couta Boat (zie www.couta.net). Dit schip is een ontwerp van omstreeks 1860, werd in AustraliŽ voor de visserij gebruikt en heeft bijzonder goede zeileigenschappen. Bijna al deze schepen waren verdwenen, maar nadat er in de afgelopen 30 jaar bijna 200 stuks nieuw zijn gebouwd worden hiermee weer veel wedstrijden gevaren. Ook bij de organisatie vanTallships-evenementen in Melbourne en de restauratie van deze schepen is Rob van de Stadt nauw betrokken. Momenteel is hij als vrijwilliger actief bij de restauratie van de Alma Doepel, een driemast topzeilschoener uit 1903 van 35 meter.

|| Terug naar andere verhalen. ||

Dit verhaal toegevoegd: 13 sept 2010