<      Kwartierstaat van de kinderen van Jan van de Stadt [213.1] en Maartje Schenk

         [Bron: Alle gegevens in deze tabel zijn verzameld door Wil van de Stadt - de Vries, 213.121 ]

         In een kwartierstaat worden alle mannelijke en vrouwelijke voorouders van een persoon weergegeven. Dus dat zijn 2 ouders, 4 grootouders, 8 overgrootouders, enz. Steeds 2 keer zo veel voorouders. Natuurlijk zijn de kwartierstaten van broers en zusters identiek, want zij hebben dezelfde (voor)ouders.
         We geven hier de kwartierstaat van de zes kinderen van Jan van de Stadt en Maartje Schenk, met 7 generaties. Dat wil zeggen 2 tot de macht 7 is 128 voorouders. Maar de 128ste persoon is eigenlijk de eerste van de 8ste generatie en die past niet meer in het plaatje. De 128ste persoon is wel bekend: Simon Huybertsz van de Stadt, die leefde van 1678 tot 1732 in West Zaandam.


         Voor de goede leesbaarheid moet de kwartierstaat steeds een kwart slag gedraaid worden. Het bovenste of noordelijke deel van de kwartierstaat (12 uur) heeft een blauw gekleurde vertikale balk, met rechts daarvan de voorouders met achternaam van de Stadt.

         Voor de duidelijkheid heeft iedereen een nummer gekregen. Omdat er 7 generaties zijn, komt de familienaam van de Stadt 7 keer voor, rechts van de blauwe vertikale balk met de nummers 1, 2, 4, 8, 16, 32, en 64, gezien vanuit het midden omhoog. Vanuit het midden omlaag zien we de familienaam Schenk 6 keer voorkomen bij de gele balk: nummers 3, 6, 12, 24, 48 en 96. Vanuit het midden naar rechts en links (rode en groene balken) de familienamen Schiere en Duijf elk 5 keer. In de diagonalen zien we families Mats, Vis, Jes en Duurhout elk 4 keer. Daar tussenin 8 families die 3x voorkomen: Zwaardemaker, Corver, van Schouwenburg, de Jong, Pilkes, Buijs, Coenraads en Bergers. Vervolgens 16 families met elk 2 personen: Kroeger, Woudenberg, Valk, Ebmeyer, Bakker, Menalda, Volmer, Starreveld, de Vries, Kuiper, Fray, Hemes, Bakker, Schoneveld, Spaans, Bleeker. Tenslotte in de buitenste ring nog 32 vrouwen met familienamen die maar één keer voorkomen. Dat maakt totaal 127 personen, waarbij niet alles van iedereen bekend is.

kwartierstaat







                 Tenslotte volgt hier als extra het onderste deel van de kwartierstaat, maar nu 180 graden gedraaid en daardoor goed leesbaar. We zien nu duidelijk rechts van de geel gekleurde vertikale balk de voorouders met achternaam Schenk, nummers 3, 6, 12, 24, 48 en 96. Schuin naar links zien we nu leden van de familie Vis met nummers 11, 22, 44, en 88.

kwartierstaat deel















     Nu volgt nog een heel andere kwartierstaat. kwartierstaat de jongh


|| Terug naar verhalen. ||

Dit verhaal werd toegevoegd: 30 sept 2024