Cornelis van de Stadt, 361 , 22/9/1856 - 3/3/1915.


         [Bron: Engel van de Stadt, zijn voor- en nageslacht, blz 287, en "Van Hoogere burgerschool
        tot Zaanlandsch Lyceum, 150 jaar geschiedenis", 2016, uitgeverijnoordholland.nl]


         Toen Cornelis, die door zijn familie en vrienden veelal "Dikke Kees" genoemd werd, de vijftienjarige leeftijd had bereikt, deed de stoommachine zijn entree in de Zaandamse houtzagerij. Zijn vader behoorde tot de eerste zagers, die van een stoomwerktuig gebruik maakten. De machine moet grote indruk op de nog jeugdige houtkoperszoon gemaakt hebben.
         Zijn vader kocht voor hem een fabriekje aan de Bleekerstraat te Zaandam, toen nog een landelijke uithoek in het Zuidoostelijk deel van de stad [waar de Hanepadsloot in de Zaan uitkomt]. In 1886 werd de fabriek gesloten en in dat zelfde jaar ging Cornelis samen met Pieter Latenstein de firma "Latenstein & van de Stadt, Zaanlansche Stoomwasch- & Bleekinrichting" aan, ten doel hebbende het drijven van een wasserijonderneming in de voornoemde fabriek, waarvan de inrichting natuurlijk een totale wijziging onderging. Deze fabriek ontving de zeer toepasselijke naam "Helderoord".
         Een in 1880 vervaardigde stoommachine werd na het overlijden van Cornelis van de Stadt in 1915 ten geschenke gedaan aan het Zaanlands Lyceum om een onderwijskundig doel te dienen. Tot ver na de 2e wereldoorlog was het werktuig in de vitrines van het Bijgebouw van het Lyceum aan de Zaan te bewonderen. De machine verhuisde in 1963 mee naar het nieuwe gebouw van het Lyceum en daar werd hij, "vanaf 1915 buiten bedrijf, onder stoom gebracht op 9-2-1990, beproeft op 12-6-1990 op 5 Bar; werkdruk 3 Bar, S.V.S. NR. 25690", aldus het opschrift op de machine.
         Vermelding verdient verder nog, dat Pieter Latenstein en Cornelis van de Stadt in 1893 getracht hebben een handel te beginnen in geneeskrachtig staalwater, waarvan zij een bron in Zaandam hadden doen aanboren. Zij noemden deze onderneming de staalwaterbron "Czaar Peter". Alhoewel enkele in Zaandam gevestigde artsen zich, blijkens de door hen afgegeven schriftelijke verklaringen, gunstig over de kwaliteit van het water uitlieten, is de exploitatie van deze bron van korte duur geweest.

|| Terug naar verhalen. ||

Dit verhaal werd toegevoegd: 6 febr 2017