Huybert van de Stadt, 363 (23/2/1860 - 5/4/1928)


[Bronnen: "Engel van de Stadt zijn voor- en nageslacht", 1951, en
De Windbrief, kwartaalblad van Vereniging De Zaansche Molen, maart 2010.]


      Aan het einde van de 19e eeuw werden ook molens van een kleiner formaat gebouwd, molens om plezier mee te hebben: de zogenaamde speelmolens. De meeste werden door de eigenaars zelf gebouwd en soms hadden ze een binnenwerk, geschikt om graan mee te malen of ze dreven een slijpsteen aan.
      De speelmolen die omstreeks 1886 werd ontworpen en gebouwd door Huybert van de Stadt stond in zijn tuin aan de Zaan, aan de Oostzijde 53 te Zaandam. De foto dateert uit ongeveer 1910. Zoals al eeuwen gebruikelijk voor molens, werden ook speelmolens verplaatst en herbouwd en kwamen er nieuwe eigenaars. In de jaren 50 werd Piet Vel de nieuwe eigenaar en werd de molen verplaatst naar Oostknollendam en volledig gerestaureerd. Toen kreeg de molen de naam "De Veerschuit", naar het overzetveer tussen Oost- en West Knolendam.
      De Veerschuit werd gerestaureerd en voorzien van een nieuwe schuur. Deze is in 2007 gebouwd als examenwerkstuk door Pim ten Have, thans molenmaker/scheepsbouwer. De molen staat nu aan de Weelsloot in Westzaan.

Deze tekst werd toegevoegd op 4 april 2014.

Terug naar T3

Speelmolen van Huybert van de Stadt, 363